Over Excitatie

Waarom de naam Excitatie?

Bijna iedereen weet dat excitatie de aangeslagen toestand van een atoom weergeeft, nadat dit door straling is getroffen. Toch vraag je je misschien af waarom we voor deze naam gekozen hebben. Wat heeft excitatie met een alumnivereniging te maken?

Ten eerste symboliseert excitatie, dat voor uitgang staat, het einde van de opleiding. De vereniging is er immers voor degenen die de uitgang gevonden hebben. Tenzij je er gaat lesgeven natuurlijk.

Ten tweede betekent excitatie ’staat van opgewondenheid’ Of dit op onze vereniging slaat… daar kun je alleen achter komen wanneer je lid wordt.

Het Peerd van Ome Loeks

Een van de bekendste Groninger volksliedjes is ‘Het Peerd van Ome Loeks’. Het lied is niet zomaar ontstaan, maar is gebaseerd op een gebeurtenis die jaren geleden plaatsvond. Loeks was de Groninger Lukas van Hemmen, die werd geboren in de Slingerij aan de A-weg in Groningen. Dit horecabedrijf deed tevens dienst als paardenstalling. Op marktdagen kwamen de boeren van heinde en ver en stalden er hun paarden. Lucas groeide dan ook in de paardenwereld op en werd jockey. Rond de eeuwwisseling had hij al naamgemaakt door zijn deelname aan (inter-)nationale draverijen.

Toen hij 25 jaar oud was noemde men hem al ‘Ome Loeks’. Naast de vele successen die Lucas had, kreeg hij ook enkele tegenslagen te verduren. In 1910 overleed namelijk een van zijn laatste paarden. Het dier had een stalknecht aangevallen en om te ontzetten, greep Van Hemmen een riek waarmee hij het paard in de neusvleugel stak. De wond was niet groot, maar het dier kreeg daardoor krampkoliek en stierf drie dagen later. Een paar jongens die Van Hemmen treurend bij zijn paard aantroffen plaagden hem echter en begonnen plotseling te zingen:

‘t Peerd van Ome Loeks is dood, Loeks is dood, Loeks is dood,
‘t Peerd van Ome Loeks is dood , hailemoal dood.
Guster nog goud gezond, sluig e mit steert in ‘t rond
‘t Peerd van Ome Loeks is dood, hartstikke dood.

Bij deze ene keer bleef het niet. Tot aan zijn dood in 1955 werd dit lied gezongen. Vier jaar eerder was het lied zo beroemd dat er een beeld werd onthuld tegen over de Sint Jozefkerk aan de Radesingel. Toen Loeks het beeld destijds zag, was zijn commentaar: “Het is ook een hengst, maar mijn Appelton was mooier”. Jaren later kreeg Groningen nog een tweede ‘peerd’. Dat beeld is gemaakt door beeldhouwer Jan de Baat uit Amsterdam. Het staat tegenover het Centraal Station en heeft heel wat kritiek moeten doorstaan voor het door de inwoners werd geaccepteerd als het ‘Peerd van Ome Loeks’.